Neurologin tervehdys

11.11.2020
Kategoriat: Yleinen

Perinteistä neurologin luentoa emme pystyneet tänä vuonna järjestämään koronapandemian vuoksi.
Neurologian erikoislääkäri Liisa Luostarinen on kuitenkin kirjoittanut kirjeen meille kaikille:

Terveiset kaikille ECTRIMS kongressista!

Matka Washingtonin kongressiin ei ollut rasittava, riitti että omassa työhuoneessa avasin tietokoneen ja pääsin mukaan tällä kertaa virtuaalisesti toteutettuun kokoukseen. COVID-19 muuttaa maailmaa varmasti pysyvästi näiden kokouksien järjestämisen osalta ja itse ainakin ajattelen, että mukavampi on virkeänä seurata huippuluentoja maailmalta, kuin aikaerosta toipuen väsymystä vastaan taistellen. Valitettavasti en pääse nyt tuota neurologin luentoa yhdistyksen kokoukseen pitämään, mutta katsotaan tilannetta keväällä uudelleen, kun epidemiatilanne toivottavasti rauhoittuu.

ECTRIMS kokouksessa esiteltiin muun muassa COVID-19 infektioiden esiintymistä ja taudinkulkua MS- potilailla ja yleisesti väestötasolla. Mukava tieto oli, että suojautumisella voidaan varmasti vähentää taudin tarttumista. Huolehditaan siis välimatkojen pitämisesti ja rajoitetaan kontaktit muihin ihmisiin minimiin. Maskin käyttö on suotavaa ja käsidesin kanssa ei kannata nuukailla.

Englannin MS-rekisterin aineistossa (5309 potilasta) todettiin 535 (10.1%) Covid-19 tartuntaa. MS-taudin lääkehoidon ei todettu lisäävän riskiä sairastumiseen tässä aineistossa. Mikään käytössä ollut MS-taudin lääke ei myöskään näyttänyt eroavan tässä aineistossa muista lääkkeistä tai seurannasta ilman lääkehoitoa, jos katsottiin sairastumisriskiä. Italialaisessa monikeskustutkimuksessa todettiin kuitenkin, että CD-20 vasta-aineet (rituksimabi ja okrelitsumabi) lisäisivät riskiä sairastua vakavampaan Covid-19 tautiin, mutta kuoleman riski ei ollut lisääntynyt. Okrelitsumabi vaikutti riskien suhteen paremmalta vaihtoehdolta kuin rituksimabi. Korkea ikä, progressiivinen tauti ja korkea EDSS pistemäärä (taudista johtuva vammaisuus) lisäsivät riskiä sairastua vaikeaan tautiin.

Syyskuussa kokouksen aikaan Covid-19 infektioon oli maailmassa sairastunut 28 miljoonaa henkilöä ja heistä menehtynyt 900.000. Toistaiseksi on vain rajoitetusti tietoa immunoterapiaa saavien MS-potilaiden taudinkulusta, mutta alustavien tulosten mukaan MS-taudin lääkehoitoa ei tulisi lopettaa, ellei lääkityksen lopettamiselle ole selkeää muuta syytä. Kliinisessä okrelitsumabi-tutkimuksessa olevista potilaista (4000) on Covid-19 infektio havaittu 51:llä (1.3%). Heillä oli myös enemmän muita perussairauksia. Sairastuneista tauti oli lievä tai kohtalainen 69%:lla, vaikea 20%:lla ja tautiin menehtyi 6%, lopuista ei ollut tietoja saatavilla. Väestötasolla keväällä 2020 Euroopassa Covid-19 infektioon sairastuneilla MS-potilailla kuolleisuus oli pienempi kuin väestössä keskimäärin (alle 5% vs. noin 10%). Tältä pohjalta näyttää siltä, että jos suojautuu asianmukaisesti, ei MS-taudista aiheudu merkittävää ylimääräistä riskiä. On mahdollista, että interferoneilla ja glatirameeriasetaatilla olisi jopa Covid-19 infektiolta suojaavaa vaikutusta.

Suosittelen kaikille influenssarokotetta, sillä on epäilys, että samanaikaisesti sairastettu influenssa ja covid- 19 on ilkeä tauti. Covid-19 rokotteita odotellaan kuumeisesti ja pientä toivoa on, että keväällä saisimme käyttöön toimivan rokotteen!

Hyvää syksyä Teille kaikille ja pysykää terveinä!
Liisa Luostarinen